dynamische meditatie

Actieve meditaties

Wanneer je graag wilt gaan leren mediteren maar last van spanning in je lijf en hoofd hebt is de dynamische meditatie om 6.30 uur of de kundalini meditatie van 17.30 uur een goede optie om in je dagelijks ritme in te passen. Dit zijn pittige actieve meditatietechnieken  om je schoon te “wassen” van alles wat je belemmerd op weg naar meditatie (opgekropte gevoelens, emoties en frustraties). Je kunt deze meditaties ook doen, gewoon omdat je veel energie hebt en het fijn vindt om flink te bewegen op muziek. Eenmaal ervaren en met regelmaat gepraktiseerd wordt het meer en meer genieten van deze actieve meditaties en zul je veel nieuwe levensenergie opdoen.

Dynamische meditatie

Deze ‘roemruchte’ meditatie gaat gepaard met speciaal hiervoor gecomponeerde muziek. Hij maakt je vrij van spanningen en creëert daarmee de goede voorwaarde voor rust en stilte in lijf en hoofd. Deze zogenoemde Dynamic is een van de actieve dansmeditaties die door Osho zijn ontwikkeld.

Onafhankelijk van het aantal deelnemers vindt deze meditatie altijd doorgang. De begeleider doet zelf mee. We komen om 6.20 uur in stilte binnen; onze loszittende kleding hebben we al aan, eventueel onder een laag dikkere winterkleding (shirt met korte mouwen is prettig en luchtige broek of rok en blote voeten bevalt de meesten het beste; draag geen sieraden i.v.m. zoekraken of bezeren).  Uitleg meditatie: 6.25 uur; begin meditatie: 6.30 uur. Te laat komen wordt als storend ervaren, dus zorg dat je op tijd bent. De meditatie duurt tot 7.30 uur.  Na de meditatie gaan we zoveel mogelijk in stilte naar huis, heerlijk fris en levendig de dag in!!

Zorg voor een extra warme trui en een schoon shirt voor na de meditatie i.v.m. zweten.  Neem eventueel  flesje thee/water mee voor de grote dorst na afloop. Op de zaterdagen staat na de dynamische meditatie thee klaar op de Pelmolen en is er tot 8.00 uur gelegenheid voor uitwisseling.

Wanneer je deze meditatie drie maanden aaneengesloten elke dag doet heb je optimaal resultaat! Bij een vaste groep van minimaal 6 en maximaal 8 personen kan deze meditatie drie maanden aaneengesloten verzorgd worden, tegen gereduceerd tarief, op de Pelmolen. Een geweldig experiment in meerdere opzichten!

Korte uitleg dynamische meditatie

1e fase 10 minuten

Diepe chaotische ademhaling in hoog tempo door de neus. Laat het lichaam de bewegingen maken die het wil om de diepe ademhaling te ondersteunen. Wordt de ademhaling a.h.w. zonder het lichaam te forceren maar laat de intensiteit niet verslappen en houd het tempo hoog, zo bouw je de energie op die je nodig hebt voor fase 2.

2e fase 10 minuten

Volg je lichaam, laat het bewegen zoals het wil. Geef het de vrijheid om zich uit te drukken in dat wat er op komt. Laat je hoofd erbuiten! Schreeuw, lach, roep, huil, schud doe wat er opkomt of als de situatie het niet toestaat uit alles via je lichaam. Ga zo totaal mogelijk met je lichaam mee. Soms moet je even toneelspelen om alles wat je in de weg zit vrij te maken… Blijf wel in je eigen ruimte zodat je elkaar niet stoort!! Beetje gek misschien, vooral de eerste keer, maar het is het uitproberen waard!

3e fase 10 minuten

Met gestrekte armen boven het hoofd, ellebogen, schouders en nek ontspannen, spring je op en neer, eerst , met je tenen op de grond vervolgens je hielen, maar forceer je niet door heel hard te willen springen, ben gewoon natuurlijk, of ,als het te zwaar is om te springen blijf je staan met licht gebogen knieën en veer je telkens op en neer. Iedere keer wanneer je  je hielen stevig op de aarde voelt roep je de mantra ‘HOE’. Laat deze klank zo diep mogelijk in je onderbuik doorklinken en ben je bewust van het contact via je voetzolen met de aarde. Geef jezelf helemaal maar forceer niet!

4e fase 15 minuten

Stop! Bevries ter plekke, in welke houding je ook staat. Verander je houding niet. Wanneer je  beweegt vloeit de opgebouwde energie weg en is alle inspanning voor niets geweest. Ben enkel toeschouwer van wat er met je gebeurt.

5e fase 15 minuten

Vier feest geniet en dans. Uit al wat er in je leeft en draag je levensvreugde de hele dag met je mee.